Wednesday, January 12, 2011

A Talking Cat / Kucing Bercakap


JAKARTA - Seekor kucing betina peliharaan seorang wanita berusia 21 tahun yang hanya dikenali sebagai Claudia di Dusun Krajan, Jawa Timur, boleh mengungkapkan perkataan mama, mami, mamia dan nombor satu sehingga sepuluh, lapor sebuah akhbar semalam.
Kucing berusia satu setengah tahun itu diajar oleh Claudia untuk mengungkapkan perkataan itu sejak haiwan tersebut masih kecil.
"Bisa (boleh) berhitung satu sampai sepuluh bahkan bisa diajak bicara," kata Claudia kepada akhbardetikSurabaya.com semalam.
Menurutnya, kucing yang bernama Keting itu memahami arahan dan pertanyaan daripadanya.
"Bisa bilang (bercakap) mama, mami, mamia dan banyak yang lain juga," tambahnya.
Ibu kucing itu telah mati manakala proses latihan bercakap itu dilakukan oleh Claudia dan anggota keluarganya yang lain secara berterusan.
Dia turut mengajar lima kucing lain untuk bercakap tetapi hanya Keting sahaja yang memiliki kecerdasan luar biasa dengan memahami dan menuturkan perkataan itu.
Sebelum ini, pada Jun tahun lalu heboh diperkatakan penduduk mengenai seekor kucing Parsi jantan putih berusia dua tahun milik Anggita Rizki Ayu di Bandung, Jawa Timur yang boleh mengungkapkan perkataan yang berbunyi seperti enggak yang bermaksud tidak dalam bahasa Melayu. - Kosmo.

p/s: kalau tiba-tiba semua kucing boleh bercakap macam manusia, mati la semua manusia, terkejut..haha

3 comments:

efa said...

erk pelik kan kucing leh ckp selalu ckp meow2 aja..sekali kalo ckp 'nak makanan cikit'mampus...lari...ahhaha.mcm2 skrg huhu

Ezal R said...

bukan setakat lari.. boleh pengsan terus.. gempar satu malaysia..haha

DuD said...

jd pd sesapa yg gemar menyepak kucing tu haruslah lebih berhati after this..kalo xnak kena maki balik dgn kucing...jg la adab..hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...