Tuesday, March 01, 2011

Dunia Hukum Gaddafi. Macamana Dengan Israel?

Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Rodham Clinton merayu masyarakat dunia supaya menghukum pemerintah Libya, Muammar Gaddafi dan rejimnya kerana kekejaman yang dilakukan oleh mereka.

Hillary berkata, antara tindakan yang tidak berperikemanusiaan yang dilakukan Gaddafi ialah membunuh askar-askar yang enggan menembak saudara sebangsa mereka.
Dia membuat rayuan tersebut ketika bercakap dalam sidang Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini semalam.
Tegasnya, Gaddafi perlu meletak jawatan serta-merta tanpa penangguhan atau keganasan lanjut.
Hillary menyatakan demikian selepas menggesa sekutu-sekutu AS di Eropah supaya melaksanakan sekatan keras terhadap pentadbiran Libya.
Gesaan beliau dipersetujui EU yang melaksanakan larangan perjalanan, sekatan senjata dan pembekuan aset ke atas Libya semalam.
Jerman bagaimanapun mengemukakan usul lebih serius dengan mencadangkan sekatan ekonomi 60 hari terhadap rejim Gaddafi.
Sekatan itu bertujuan menghalang Gaddafi daripada menggunakan hasil jualan minyak negara dan pendapatan lain untuk terus menindas rakyatnya. - Kosmo


p/s: AS minta dunia menghukum Gaddafi, tapi penah tak AS minta dunia hukum Israel? lebih banyak dan lebih lama kekejaman yang Israel lakukan tetapi AS selalu menyokong apa sahaja Israel lakukan.. Sangat tidak adil

1 comment:

Atoksempoi said...

Kalau israel dorg senyap jelah,cz sekutu dorg..AS tak kan bunyi nye..tunggu dah roboh masjid nabawi tu pun still dorg diam kan diri nye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...