Saturday, September 05, 2009

Dua Insan


Salam...
tajuk kali ni agak laen dr post2 aku yg seblm ni...
klu orng tgk post yg sebelum ni,
aku ad gtaw yg aku ad nk cite something kn....
cite pasal kejadian yg berlaku sebelum aku n Ryoki p penjara...
Dua insan...
bernama lelaki dan perempuan...
masa bercinta sume bnda indah...
sanggup wat ape saje...
asalkan pasangan masing2 bahagia..
pegi mane pon klu boleh nk berdua jer..
kata-kata sume manis jer..
masa susah...
masa senang...
sume nk hadapi bersama...
nk idup bersama....
tp dua insan ni pernah x terfikir ttg ape makne kehidupan yg sebenar?
kehidupan yg penuh dgn dugaan, cabaran dan masalah...
suma itu xpenting ke masa bercinta?..
atau sekadar dipandang sebelah mata?..
dua insan bercinta...
bila masalah besar datang menimpa...
masing-masing akan cuba untuk selamatkn diri...
dah xingat dah janji2 manis dulu...
yg penting dapat selamatkn diri...
itu ke makne cinta yg sebenar?
masa mula bercinta, suma sanggup..
bila ad masalah, masing-masing mula nk tunjuk belang yg sebenar...
tinggalkn pasangan semata2 nk selamat kn diri sendiri..
yg xboleh dimaafkan tu, sanggup pentingkan keje dr family sndiri..
keje lebih penting dr isteri, anak?
suami apakah macam ni?...
ape yg aku bangkitkn kt sini ad sebab...
kejadian yg aku anggap lelaki itu xlayak jd suami ataupun ayah...
kejadian yg baru2 ini jd kt mahkamah(tempat aku praktikal)...
ad 2 lelaki dgn 2 perempuan...
dorang ni dihadapkn ke mahkamah atas kes khalwat sejak tahun 2007...
tp baru2 ni mahkamah jatuhkn hukuman kt dorang n dorang ni da kawen da..
dorang kena bayar denda yg boleh dikirakn agak tinggi la..
sepasang boleh bayar...
tp sepasang lagi tak(lelaki X dan perempuan Y)...
so jawabnye penjara la...
sebelum dibawa ke penjara..
lelaki X dgn sorang lelaki lagi td cuba nk lepaskn diri sndiri...
rela isteri dorang masuk penjara...
lelaki2 ni cuba nk tukar kn nama isteri lelaki pertama dgn nama lelaki X td,
alasan dorang wat macam tu sbb kerja...
dorang lebey pentingkan keje dorang dari family..
yg aku xsangka, lelaki X td sanggup biarkan isterinya, perempuan Y masuk penjara...
for information, perempuan Y tu baru lepas pantang 5 hari..
anak dorang kecik lagi..
lelaki x tu xfikir kn ke anak dorang yg masih kecik tu?..
bile pegawai mahkamah mengaju soalan tu kt die..
die dgn selamba jawab,..
"xpe, biar jer anak tu... keje kami lebih penting"..
bile dgr macam tu pegawai mahkamah tu punye la sakit ati...
sanggup biarkn isteri dan anak dia macam tu...
layak ke lelaki X tu jd suami n ayah?
......
harap2 lepas die kuar dr pnjara naty,
die insaf n lebih bertanggungjawab...
huhu....
(p/s: aku still sakit ati ngn ape yg lelaki x tu kate)

11 comments:

Ryoki said...

1st!!!! uik??? naper ang skt at lak????

PurPlez said...

2nd!!

PurPlez said...

a'a.. nape nak sakit hati??
hmmm
kejam eh?
mmg kejam pun
tumbuk je laki tu.
haha~
bagi restling sikit

DragonFlyer said...

cerap...
hg xabes2 camtu jer komen hg...
apa la...
hahaha

Purplez,
aku geram sbb nye laki tu kejam ar..
pntng kn diri sndiri dr anak isteri die...
name pon suami, spttnye die kne ad rasa tnggungjawab r..
ini x, keje lg penting..
isteri n anak yg kecik biar je...
huhuhu

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

Thanks singgah dan leave a comment..

appreciate it..

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

ko ke pejal oi... ceh.. awat tak habaq ada blog..

peLangi said...

keji ouh laki tersebutt..
pergh~ wujud jugak laki cmtuh dlm dunia kan..
ish3...sgt x bertggungjawab..
hish..

DragonFlyer said...

sgt keji kn?..
xtaw la nape masih ad org yg snggup wat macam tu...
name jer lelaki..
tp tanggungjawab pon xtaw...
skng ni lelaki X tu da kuar pnjara...
tp perempuan Y tu blom...
xtaw la ble die nk byrkn dnda tuk istri nye tu....huh

imlia89 said...

wahai en dragonflyer,sy kurg fhm ats cte anda ini.nt cte balik kat sy ye..he3...

DragonFlyer said...

untuk yg kurang paham,
sile baca post yg sblum ni..
tq

miss manje said...

huhuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...