Monday, October 04, 2010

Love Peace MySpace


Dalam dunia sekarang ni,
hampir setiap hari ada saja berita tentang perang.
Perang kat sana, perang kat sini,
tak kiralah perang atas sebab apa pun..
Asek-asek perang, sampai naik bosan dengar..
kenapalah dunia tak boleh aman damai?
kenapa manusia gilakan kuasa?
kenapa manusia nak menindas manusia lain?
tak ada satu pun agama dalam dunia ni yang suruh berperang..
kecuali...
kalau negara sendiri diserang,
agama sendiri dipermainkan atau dihina..
kenapa perlu bermusuh-musuh?
manusia wujud dalam pelbagai jenis..
kaum,
warna kulit,
bahasa
dan budaya,
semua ini ciptaan Allah SWT
untuk membolehkan kita bergaul,
berkawan
dan juga belajar tentang banyak perkara..
tetapi..
semua ini telah disalah gunakan
dan juga disalah tafsirkan oleh sesetengah pihak
yang gilakan kuasa,
yang gilakan nama,
dan yang gila harta..
semua ni berpunca dari hawa nafsu
sampai bila semua ini perlu berlaku?
dimanakah keadilan?

Tapi,
yang pasti..
peperangan antara palestin (Islam) dan yahudi tidak akan berakhir..
sehinggalah hari kiamat..
peperangan demi agama adalah wajib!!

Kesimpulannya..
keamaman dunia tetap tidak akan berakhir
jika orang yang gila kuasa, gila nama, gila harta
dan gila segala-galanya tetap wujud..
kita yang tidak mampu hanya perlu berserah kepada tuhan
seandainya segala-gala usaha telah dilakukan

Wallahualam...

Dari Abu Dzar Jundub bin Junadah dan Abu Abdirrahman Mu’adz bin Jabal dari Rasulullah SAW, beginda bersabda: اِتَّقِ اللهَ حَيْثُ مَا كُنْتَ وَأَتْبِعِ السَّيِّئَةَ الْحَسَنَةَ تَمْحُهَا وَخَالِقِ النَّاسَ بِخُلُقٍ حَسَنٍ “Bertakwalah kamu kepada Allah di mana saja kamu berada dan ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik nescaya perbuatan baik itu akan menghapus perbuatan buruk dan berakhlaklah kamu kepada manusia dengan akhlak yang baik.”

4 comments:

kaka said...

kenapa kita kena beli insurans ana?
Just in case,kite patah kaki ke,tgn ke,deadly injured masa bperang.

Aku cuma tolong member je beb..hee..

akuKah.. said...

kalo time perang..syarikat insurans maseh beroperasi ke?
ntah2 1st skali kena bom...haha

AzuE said...

insurans pulak..
ampa salah blog ni...
haisyo..

Ezal R said...

oit2!!... sejak bila dlm blog aku promot insuran plak? haisyoo..
salah tempat ni.. hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...