Sunday, January 16, 2011

Mammoth Hidup KembaliGajah Mammoth yang pupus sejak beribu-ribu tahun dahulu bakal dihidupkan semula dalam masa cuma empat tahun, lapor sebuah akhbar di sini semalam.
Dalam siri eksperimen mirip filem sains fiksyen The Jurrasic Park, nukleus tisu kulit dan otot Mammoth yang ditemui beku di dalam ais di Siberia akan digunakan untuk menghidupkan semula haiwan purba itu.
“Masalah teknikal dalam eksperimen ini telah diatasi, kami cuma memerlukan sampel nukleus yang baik,” kata seorang profesor di Universiti Kyoto yang terbabit dalam projek berkenaan, Akira Iritani.
Nukleus sel mammoth itu akan dimasukkan ke dalam sel telur gajah Afrika yang akan berfungsi sebagai ibu tumpang disusuli tempoh bunting selama 600 hari.
“Saya fikir kami mempunyai peluang yang cerah dengan seekor anak gajah mammoth akan dilahirkan dalam masa empat tahun lagi,” katanya. – Kosmo


3 comments:

Nur Misnan said...

salam ezal.. hohoho... mammot mcm
ceta dalam ice age tuh memang cutelah
heeee...

600 hari lama tuh..

udin said...

wah! menarik! zaman jurassic muncul kembali.. haha! :D

Ezal R said...

salam... 600 hari.. memang lama.. sbb badan mammoth besar2..

udin, kalau difikirkan memang menarik, tapi ada satu persoalan,adakah mammoth ni akan hidup lama dan boleh hidup seperti haiwan lain atau dia cuma dapat hidup skejap n antibodi lemah ataupun mandul, kes seperti Liger...

wallahualam.. sama-sama kita tunggu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...