Tuesday, January 11, 2011

Bianca Giovanna Sforza Adalah Mona Lisa

Akhirnya, misteri potrait Monalisa yang terkenal telah berjaya dirungkai oleh seorang ahli sejarah seni Itali.


ROM - Seorang ahli sejarah seni Itali, Carla Glori, mendakwa dia telah membongkar siapa wanita dalam lukisan Mona Lisa, karya pelukis tersohor Leonardo da Vincci, lapor sebuah akhbar semalam.
Sejak berkurun-kurung lamanya, identiti dan senyuman Mona Lisa menarik minat pakar-pakar dengan pelbagai teori dikemukakan mengenai asal usul potret itu.
Berpandukan sebuah jambatan batu di belakang Mona Lisa yang tertera angka 72 jika lukisan itu dibesarkan, Glori berkata, jambatan itu melintasi sungai Trebbia di Bobbio, berhampiran Piacenza, utara Itali.
"Setelah beberapa abad berlalu, bentuk muka bumi tempat itu telah banyak berubah tetapi jalan berliku dalam latar belakang Mona Lisa masih jelas di Bobbio," kata Glori.
Menurutnya, wanita dalam lukisan itu ialah Bianca Giovanna Sforza, anak perempuan Ludovico il Moro yang merupakan bangsawan yang mentadbir Bobbio 500 tahun lalu.
Glori berkata, dua huruf yang ditemui dalam mata Mona Lisa pada bulan lalu adalah S dan G iaitu singkatan untuk nama Bianca.
"Kemungkinan besar Da Vinci melawat Bobbio kerana perpustakaan di tempat itu terkenal dan dia melukis lukisan itu berpandukan ingatannya kemungkinan ketika dia menetap di Perancis beberapa tahun kemudian," katanya. - Kosmo

p/s: betul ke? boleh percaya?

3 comments:

eiela said...

Lukisan monalisa tuh cantik. nilai dia tinggi.

Latest Entri :
Pengalaman Mencabut Uban

Ezal R said...

memang nilai sgt tinggi, lukisan yg dah berkurun tp masih lagi kekal dengan elok..

momochan said...

kalau la dapat pergi tengok potrait ni...secara live ! sah 3 hari 5malam tak makan nasi..HAHA

monalisamonalisamonalisa~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...